MUNKARUHA WEBRÁRUHÁZ Munkaruha webshop
   Ön itt jár a webáruházban: » Munkaruha Webáruház Katalógus
Egyszer használatos porálarc -ok jelölése
A szűrő típusú, tehát a levegő tisztításának az elvén működő légzésvédő eszközök esetében két típust különböztethetünk meg: a cserélhető betétes, illetve az egyszer használatos légzésvédőket. Az eldobható légzésvédő eszközök, hasonlóan a cserélhető betétesekhez, lehetnek részecskeszűrők, gázszűrők és kombinált szűrők. Közülük a legelterjedtebbek az egyszer használatos porálarcok, melyek egyaránt alkalmasak szilárd (por) és folyékony (köd) részecskék illetve füst megszűrésére. Az ilyen jellegű légzésvédő eszközökre az MSZ EN 149 szabvány vonatkozik.
Az eldobható részecskeszűrő álarcokon található legfeltűnőbb jelölés az a betű és szám kombináció, melynek az előtagja mindig az FFP jelölés, majd utána egy szám következik 1 és 3 között. Az FF az egyszer használatos fél álarc angol rövidítése, míg a P a részecskeszűrők egységes jele (az angol particle szóból). A szám pedig a védelmi képességre utal, melyet az alábbi táblázat részletez. A kizárólag porokra használható részecskeszűrők egy S jelölést kapnak, míg az a porálarc, mely vízbázisú folyékony részecskékre (ködre) is alkalmazható, az SL jelet. Manapság már szinte kizárólag csak SL jelűek vannak a piacon. Ezen kívül még létezhetnek egyéb betűjelek is, mint például a VO-GA, mellyel azt jelölik, hogy az adott porálarc az említett funkciókon kívül képes a szerves gőzök és savas gázok szűrésére is. Ilyen termék például 23246 cikkszámú SupAir FFP2 SL VO-GA porálarc.
A részecskeszűrő
védelmi
kategóriája
Védőképesség
veszélyesség
szempontjából
Max.névleges
védelmi
tényező
FFP1 Inert poroknál és
nem veszélyes
anyagok ellen
4 MK vagyis
négyszeres
védelmi tényező
FFP2 Gyenge méreg és
mérsékelten
veszélyes anyagok ellen
12 MK vagyis
12-szeres
védelmi tényező
FFP3 Méreg és erős méreg
illetve visszafordíthatatlan
egészségkárosodást
okozó anyagok ellen
50 MK
vagyis 50-szeres
védelmi tényező
 
A részecskeszűrő
védelmi
kategóriája
Védőképesség
a szűrőn átjutó
szennyeződés
szempontjából
Alkalmazási
terület
FFP1 78 %-os
védőképesség
Szilárd részecskék 
(por)
Füst 
(égéstermék)
Víz- és olajalapú
Részecskék
(köd)
FFP2 92 %-os
védőképesség
FFP3 98 %-os
védőképesség
A névleges védelmi tényező egy olyan viszonyszám, ami megmutatja, hogy az adott porálarcot a jogszabályban meghatározott és az adott munkahelyre vonatkozó egészségügyi határérték hányszorosáig lehet használni.
Az említett jelölések mellett a védőeszközön fel kell még tüntetni a vonatkozó szabvány számát, a CE jelet, a gyártót és a cikkszámot.
 
Vissza