MUNKARUHA WEBRÁRUHÁZ Munkaruha webshop
   Ön itt jár a webáruházban: » Munkaruha Webáruház Katalógus
HIDEG ELLENI VÉDŐRUHÁZATOK JELÖLÉSE
A munkaruhák egyik legnépszerűbb szegmense a téli ruházat, melyre egyre inkább a soha nem látott típusválaszték, a kiváló minőség, és a divatos megjelenés a jellemző. Természetesen napjainkra a korszerű alapanyagok elterjedésével a használati komfort növelése alapkövetelménnyé vált. Most már nem teljesen elég a termék tökéletes vízhatlansága, nem árt, ha szellőzik is valamennyire az anyag. Nem elég a magas hőszigetelés, vagy meleg tartási érték, az is nagyon fontos, hogy a kabát ne legyen túl vastag, ne akadályozza a munkavégzést, és így tovább…     
A téliesített munkakabátok, mellények és a bélelt nadrágok I. kategóriás egyéni védőeszközöknek számítanak, ha azokat a gyártó nem szélsőséges, vagy kivételes időjárási, légköri körülmények közé szánja. Ebben az esetben a megfelelőség igazolására elég a gyártói nyilatkozat.
Természetesen, ha igény van rá, konkrétan is meg lehet határozni a hideg elleni védőruházat védelmi képességét a vonatkozó szabványok által meghatározott követelmények és módszerek alapján. Korábban a magyar vizsgáló intézetek az MSZ 93-15: 1989 szabvány által meghatározott meleg tartási értéket adták meg. Ez egy százalékos viszonyszám volt, ami minél nagyobb értéket mutatott, annál jobban felelt meg a védőkabát a nyílt téri munkahelyeken, szeles, esős, csapadékos, hidegnek minősülő díszkomfortos időjárási körülmények között dolgozó munkavállalók számára.  
Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal a jogszabályok harmonizációja miatt a korábbi, nem megfelelő magyar szabványokat felváltották az unió által használtak. Így a már korábban is általánosan használt MSZ EN 340 szabvány mellett, mely a védőruházatok általános követelményeit és vizsgálati módszereit tartalmazza, megjelent az EN 342, amely alapján a védőruházat hőszigetelési értékét határozhatjuk meg. A korábbiakhoz képest ennél a szabványnál, már a teljes ruházatra vonatkoztatják az értéket. Ez érthető hiszen, ha csak a téli kabátnak van meghatározva a hőszigetelő képessége, míg a nadrág nem alkalmas hideg körülmények közti használatra, akkor ez sokban rontja a dolgozó számára előírt használati komfortot, vagyis az illető nagyon fog fázni. Az új szabvány még az alsóruházat milyenségét is meghatározza és osztályozza, hiszen ez is befolyásolja a védőruházat használhatóságát. Mind a Freezer, mind a Beaver ruházat bevizsgálásánál a B típusú alsóruházat összeállítást használták fel, ami a következő darabokból áll:
Hosszú alsónadrág (jégeralsó), hosszú ujjú trikó (jéger felső), polár nadrág és pulóver, térdzokni, vastag lábbeli, bélelt kesztyű és téli kámzsasapka.
Az alsóruházat típusának jelölése mellett szerepelnie kell még a vizsgálat során meghatározott hőszigetelési értéknek is, ami például a Freezer kabát és nadrág összeállítás esetében 0.465 m².K/W. Első ránézésre ez az adat nem sokat mond a laikus felhasználó számára, ezért a szabvány megad egy információs táblázatot, mely tájékoztat a termékekre vonatkozóan egy minimális használati hőmérsékletről meghatározott intenzitású és idejű tevékenység alapján. A Freezer kabát és nadrág összeállításra a következő táblázat utal:
 
  Tevékenység intenzitása
Nagyon könnyű Könnyű Mérsékelt
A hordás időtartama 8 óra +2C° -17 C° -39 C°
1 óra - 15 C° -35 C° -58 C°
 
Nagyon könnyű mozgás:75 W/m² anyagcsere (mozdulatlan állás vagy könnyű kézimunka ülve)
Könnyű mozgás: 115 W/ m² anyagcsere (2 km/h sebességű haladás vagy könnyű kézimunka állva)
Mérsékelt mozgás: 170 W/ m² anyagcsere (4-5 km/h sebességű haladás vagy állás közben az egész test mozog)
Mivel a munkavédelmet elsősorban a 8 óra időtartam érdekli ezért a tájékoztatóban az erre vonatkozó hőmérséklet minimum szerepel.
Az említett jelölések mellett fel kell tüntetni a vonatkozó szabvány számát (EN 342:2004), a CE jelet, a méretezést , a légáteresztő és a vízgőzáteresztő képességet jelölő számokat,a hideg elleni védelmet jelölő piktogramot      ,      továbbá a mosási KRESZT, cikkszámot, és a gyártó jelét.
 
Vissza